The Web Writer Wizard's Guide til Internet
Programmering
Wizband Left

4 Lister

 
4. Indhold
 4.1  Ordnede og Ikke-ordnede Lister
 4.1.1  Ikke-ordnede Lister
 4.1.2  Ordnede Lister
 4.1.3  Punkter i Ordnede og Ikke-ordnede Lister
 4.2  Definitionslister
 4.3  Menuer og Oversigter

4.1 Ordnede og Ikke-Ordnede Lister

I HTML er der flere måder at præsentere læseren for information på liste- eller punktform. To metoder, der har en helt del til fælles er ordende og ikke-ordnede lister.

Lister er også velegnede til f.eks. indholdsfortegnelser og menuopstillinger på hjemmesider. Det er muligt at blande de to typer i flere niveauer.


4.1.1 Ikke-Ordnede Lister

Ikke-ordende lister anvendes til opstillinger på almindelig punktform. Hvert niveau indledes med tag'et <UL> og afsluttes med </UL>. Punkter i en ikke-ordnet liste vises på forskellige måder afhængigt af niveauet. Man kan dog selv angive, hvordan man ønsker punktet vist.

Der er et eksempel på en ikke-ordnet liste i afsnittet "Punkter i Ordende og Ikke-Ordnede Lister", mens de attributter og hændelser, der er knyttet til disse lister er beskrevet på siden "Attributter og Hændelser for Punkter samt Ordnede og Ikke-ordnede Lister".


4.1.2 Ordnede Lister

Ordnede lister har meget til fælles med ikke-ordnede lister, men adskiller sig derved, at det ikke er ligegyldigt hvilken rækkefølge, punkterne kommer i. Hvert niveau indledes med tag'et <OL> og afsluttes med </OL>. Punkter nummereres som standard med almindelige tal begyndende med 1, men man kan også få nummereret listen på andre måder.

Der er et eksempel på en ordnet liste i afsnittet "Punkter i Ordende og Ikke-Ordnede Lister", mens de attributter og hændelser, der er knyttet til listerne er beskrevet på siden "Attributter og Hændelser for Punkter samt Ordnede og Ikke-ordnede Lister".


4.1.3 Punkter i Ordnede og Ikke-ordnede Lister

Selv om der er stor forskel på, hvordan punkter vises i ordnede og ikke-ordnede lister, ligger forskellen alene i, hvordan listen er defineret, da punkter altid angives med LI-elementet. Det har et sluttag - </LI> - men det kan udelades og bruges næsten aldrig.

Her er først et eksempel på en ikke-ordnet liste:

Eksempler på gode gode flysimulatorer: <UL> <LI>Microsoft Flight Simulator <LI>Flight Unlimited <LI>Secret Weapons of the Luftwaffe <LI>Air Warrior II </UL> der alle fås på CD-ROM.

hvor punkterne vises med udfyldte cirkler. Derefter følger så et eksempel på en ordnet liste;

Placeringerne i konkurrencen blev: <OL> <LI>Pia Olesen (25 points) <LI>Tanja Hansen (24 points) <LI>Annette Andersen (18 points) </OL> Vi ønsker tillykke til vinderne.

hvor punkterne som nævnt er nummeret med almindlige tal. Endelig er der et eksempel med flere niveauer, hvor listetyperne er blandede:

Programmet for stævnet: <UL> <LI>Højdespring <LI>Løb <OL> <LI>100 m <LI>200 m <LI>400 m <LI>800 m </OL> <LI>Længdespring <LI>Spydkast </UL> Vel mødt på konkurrencedagen!

Vi ser her en ikke-ordnet liste over en ordnet liste, da man naturligvis vælger en struktur, der passer til den information, man vil videregive. Især når der som her er flere niveauer er, det en god ide at rykke hvert niveau et ligge stykke ind i HTML-dokumentet, da det øger læsbarheden en del. Browseren er dog ligeglad, når den bare kan forstå HTML-koderne.

Du finder også en beskrivelse af attributter og hændelser for punkter på siden "Attributter og Hændelser for Punkter samt Ordnede og Ikke-ordnede Lister".


4.2 Definitionslister

Definitiondslister adskiller sig fra andre typer lister ved, at hvert punkt består af to dele: et begreb og en beskrivelse af begrebet.

En definitionsliste indledes med tag'et <DL> og afsluttes med </DL>. Det begreb, der skal defineres, angives med DT-elementet, mens definitionen anføres i DD-elementet. Sluttag'et til hvert af de to sidste elementer - </DT> resp. </DD> - er valgfrit.

<DL> <DT>Internet <DD>Verdensomspændende computernetværk <DT>WWW <DD>World Wide Web, en del af Internet, hvor firmaer og private kan have deres hjemmesider <DT>Usenet <DD>Nyhedsgrupper under Internet </DL>

Dette eksempel viser nogle forenklede definitioner om et emne, der er særdeles velkendt.

Man kan også anvende definitionslister til dialoger i f.eks. teaterstykker, hvor DT-elementet viser, hvem der taler, mens DD-elementet anvendes til hans eller hendes replik. Man kunne udgive Holbergs eller Shakespeares samlede værker på den måde. Nogle der har en adresse?

Der er naturligvis knyttet nogle attributter og hændelser til definitionslister.


4.3 Menuer og Oversigter

Menuer og oversigter er to listetyper, der er meget i familie med ikke-ordnede lister. De angives i henholdsvis MENU- og DIR-elementet, hvis respektive sluttags er påkrævede. Punkter angives i begge tilfælde med LI-elementet.

MENU-elementet var beregnet til menulister i en enkelt kolonne, mens DIR-elementet brugtes til oversigtslister i flere kolonner.

Det er med vilje, at jeg anvender datid, da begge typer liste er under afvikling i HTML 4.0, og specifikationen [HTML40] anbefaler at anvende ikke-ordnede lister i stedet for. Af samme årsag kommer jeg heller ikke med eksempler på disse lister.

Skulle du alligevel blive fristet over evne til at anvende dem, er der knyttet nogle attributter og hændelser til dem.


Til Formatering af Teksten Til HTML 4.0 Indhold Til Toppen af Siden Til Hovedsiden Til Tabeller

Wizband Right